Sağlıkçılar için İngilizce’ye Maruz Kalma Tavsiyeleri
Merhabalar :)
İnsan bir şeye maruz kalmadan kendi konfor zonundan ayrılamıyor kolay kolay. Bir bilene sorunca aldığımız cevaplar da şu noktada birleşiyor: İngilizce’yi geliştirmenin en önemli yolu İngilizce’ye maruz kalmak. İngilizcemi geliştirmek için kendi bireysel gayretlerimden müteşekkil bir reçeteyi buraya bırakmak, meraklıların ilgisine sunmak istedim. Siz de İngilizce’nizi geliştirirken keşfettiğiniz pratik yöntemleri bu yazıya yorum olarak eklerseniz gönülden müteşekkir olurum. :)
Benim reçetem:
1. English Today Videoları (26 Ders)
Bu videolar biraz eski olmakla birlikte gündelik yaşamdan dialoglar içeriyor. Toplam 26 ders var. İngiliz aksanlı native speaker dinleyerek İngilizce’ye başlamış olmak açısından bu dersler çok avantajlı. Gramer kısımları bence hızlı geçilebilir. Özellikle günlük konuşmalardaki örnekler çok hoş.
2. Duolingo
Dil konusunda özellikle kelime hazinesini geliştirmek için çok faydalı bir uygulama. Ama beklentiyi çok yüksek tutmamak lazım, tüm bölümleri bitirince mükemmel bir İngilizceniz olmuyor. :) Cep uygulaması var, kullanımı çok kolay.
3. EngVid Videoları
Farklı seviyelerde ve farklı tarzlarda İngilizce hocalarından kaliteli dersler seçilebilir ve İngilizce alt yazılı olarak izlenebilir. Benim favorim Emma.
4. TED Videoları
Bu sitedeki videolar arasından Türkçe alt yazılı olanların hem Türkçe hem İngilizce alt yazı dosyaları düz metin olarak indirilip, karşılaştırmalı olarak okunup sonra video izlenebilir. Kendi alanınızla ilgili videolar seçmek öğrenimi daha da kolaylaştırıyor. Bu sitedeki çevirilerin akran denetimi ile yapılıyor olması da çeviriye olan güveni artırıyor.
5. Google Translate, Crome eklentisi ve cep uygulaması
Bu uygulama aktif olarak kullanılabilir. Ama bir yan etkisi var. Bir kelimenin çevirisine ne kadar zahmetsiz erişilirse akılda kalıcılığı o kadar az oluyor. Bu sebeple bir cümleyi önce anlamaya çalışıp sonra bu uygulama ile çevirip kontrol etmek daha verimli bir kullanım şekli :)
6. Sosyal medya takipleri
Kendi alanınızda dünyadaki otör kuruluşları, referans kişileri, referans kanalları, gazeteleri sosyal medyada takip etmek daha verimli bir maruziyet sağlıyor. Eliniz sosyal medyaya kaydığında ister istemez karşınıza İngilizce bir haber çıkıyor ve anlık olarak anlamaya çalışıyorsunuz. Örn:
- Gazeteler: TRT World, Al Jazeera, Reuters, The New York Times, CNN Int. , BBC, The Economist, The Independent, Time, The Guardian, The Telegraphnews, Washington Post, The Wall Street Journal, ProPublica
- Bilimsel Yayınlar: Nature, NEJM, JAMA, Science, Lancet, BMJ
- Bilimsel Magazin: Harvard Business Review, Harvard Health Blog, MIT, Medscape, Business Insider,
- Bazı kurumlar (sağlıkçılar için): WHO, UN, OECD, UNESCO, UNICEF, Oxfam, Gates Foundation, IHME, NIH, CDC, NHS, Global Health Now, World Economic Forum, Nobel Prize, McKinsey, ReliefWeb, Human Rights Watch
7. Telefon ve bilgisayar dilini İngilizce’ye çevirmek.
En sık kullanılan alet olan telefonumuzun ve bilgisayarımızın dilini İngilizce yapmak bir çok teknolojik kavrama göz aşinalığı oluşturması bakımından faydalı. Kullanılan programları da İngilizce arayüzle kullanmak önemli.
8. Alanla ilgili makale ve referans kitap okumak
Çalıştığınız alanla ilgili temek kaynakları bulup onları okumaya çalışmak, buna günlük vakit ayırmaya çalışmak, 10 dakika dahi olsa kafa yormak çok kıymetli. Mesela alanla ilgili bir makale havuzu oluşturup hergün bir makale özeti okumak çok değerli.
Şimdilik aklımdaki liste böyle, katkılarınızla gelişecek inş.
İyi çalışmalar. ;)